Via Appia Antica


Mai fusesem candva la Roma, doar vreo doua zile dintr-un circuit mai lung, dar nu avusesem atunci timp suficient, nici permisiune de la… ghid (care e ca un tata/ o mama grijulie si restrictiv(a) in acelasi timp… hm). Asa ca de data asta, plecand pe cont propriu, ea a fost pe lista scurta, ca sa zic asa : Via Appia, cea despre care am si acum o imagine pe retina, a unei poze mici din cartea de Istorie de clasa a IV-a, cred. De fapt acum am multe alte imagini, pe retina si pe suport de memorie artificiala, dupa cum se va vedea mai jos. Este Drumul Appian cu o lungime de 540 km si cu o vechime de 2014 + 312 = 2326 de ani. Cum s-a pastrat in tot acest timp ? Habar n-am, probabil a fost construit inteligent, pe un sol stabil, cu fundatie din pietris alcatuit din cine stie ce combinatie de roci rezistente si apoi pavat cu dale de granit sau vreo piatra vulcanica despre care romanii stiau ca e potrivita scopului lor. Si iata ca le-a iesit pasenta, asa dupa cum o multime de alte constructii romane vechi de aproximativ 2000 de ani sunt si azi in picioare, mare parte din structura lor. La Via Appia se ajunge cu autobuzul 218, la care ai acces iesind din statia de metrou Circo Massimo (acesta fiind un alt obiectiv turistic despre care o sa spun alta data). Iar metroul roman e foarte simplu de folosit, sunt doar doua linii principale (una rosia, alta albastra – culori marcate si pe indicatoarele din statii, si pe schemele desenate peste tot), cu corespondenta intre linii la Termini (adica la gara, nodul central al orasului) si usor de accesat, ca sa zic asa. Imi place sa dau detaliile astea si pentru o eventuala persoana care se va duce acolo curand, dar si ca sa-mi reamintesc, cu drag, de kilometrii parcursi prin capitala italiana, ca pieton sau, cand nu mai puteam de durerea de picioare :D, ca utilizator de transport public.

Asadar, mai jos pun pozele relevante cu Via Appia, comentand acolo unde are rost sa fac asta. In rest, imagini si atat 🙂 .

Vreau sa mai precizez ca pozele nu sunt deloc prelucrate, ca n-am timp si n-are sens. Deci culorile sunt reale, verdele de aici e cel de acolo, la fel toate celelalte nuante de flori, pamant, ruine, copaci, etc. Imi pare rau ca pozele nu pot reproduce si aerul, ca ar fi fost vorba de o adevarata cura de ozon, facuta in timpul vizionarii imaginilor. Si mai era si tare liniste, foarte putin tulburata de masinile care treceau ocazional, destul de rar.

Imagine

Cand ajungi la Catacombe esti deja demult pe Via Appia, chiar daca (eu cel putin 🙂 ) nu ti-ai dat seama de asta.

Imagine

Imagine

Imagine

In stanga si-n dreapta drumului pot fi tot felul de edificii vechi, ruine, dar si resedinte locuite acum, adica proprietati private. Asa dupa cum sunt si suprafete mari de camp, salbaticie si natura.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Intrarea catre o vila in care presupun ca locuiesc niste oameni fericiti. 🙂

Imagine

Imagine

Frumusica de mai jos, iesita dintr-o curte si privind in lungul drumului faimos, nu s-a lasat deloc abordata. Probabil gandea ceva de genul „daca m-as lasa mangaiata de toti turistii care trec pe aici zilnic, unde am ajunge ? ” 🙂

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

O afacere cu puieti de pomi, pepiniera mai bine zis. Cu sediul pe acolo pe undeva.

Imagine

Lazio e provincia in care se afla Roma, detalii aici .

Imagine

Imagine

Popas de tras sufletul, cu tot cu masa, pentru cine vroia.

Imagine

Mausoleul Cecilia Metella

Imagine

O bucatica de pavaj care mie imi pare a fi un pic mai vechi decat am putea crede. Oricum, pietrele astea au vazut multe la viata lor, precis.

Imagine

Imagine

Imagine

Un rest de biserica in Castrum Caetani, peste drum de mausoleul de mai sus.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Niste englezi care faceau un filmulet in scop caritabil si cu care ne-am intretinut un pic, binevoitori sa se lase fotografiati in costumele de senzatie 🙂 .

Imagine

Si iar la drum, cu maci prin preajma…. 🙂

Imagine

Seminte ratacite printre caramizile unui gard, hotarate sa supravietuiasca cu orice pret  🙂

Imagine

Tot pe drum, pe drum, pe drum ….

Imagine

O mica taverna, sau un fel de stramos al trattoriei, ca sa zic asa. Arheologica, pe numele ei.

Imagine

Mai jos o alta intrare la catacombele de la inceput. Sunt intrari din mai multe directii, ca de fapt la toate obiectivele antice romane, deschise vizitarii.

Imagine

Si din nou locuinte, cu oameni vietuind in ele chiar daca par rasarite din alte secole. Asa si sunt, de fapt.

Imagine

Imagine

Dupa scurte reprize de mici stropi, care nu pusesera probleme, exact la final a inceput o sfanta de ploaie torentiala 🙂 care nu se vede in poza (desi este) si care, combinata cu faptul ca autobuzul a intarziat cam mult, a dus la situatia de a ne face complet ciuciulete. Astfel ca directia „acasa” a fost obligatorie, modificand programul zilei. Dar ce mai conta ? Fusesem pe Via, respirasem istoria … 🙂

Imagine

Reclame

6 gânduri despre “Via Appia Antica

  1. Nu ni se spune insa cati sclavi au lucrat si murit pentru a construi acest drum care i-au ajutat pe romani sa infranga pe samniti, un popor pe ai caror locuitori romanilor le-au trebuit 50 de ani si trei razboaie, pentru ca sa ii ingenuncheze.

    • Fără sacrificii (umane) nu se poate pentru edificii mărețe, toate au la bază zeci sau sute de victime, din accidente șau nu numai. Acuma ce să zic, cine poate își ia sclavi de la ăia pe care îi înfrâng, dacă era invers se trezeau romanii sclavii cuiva. După putirință 😀 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s