eficiență


Se procedează astfel : iei o foaie de hârtie tip A4 și trasezi o linie pe mijloc, împărțind-o în două părți egale. Orizontal sau vertical, după dorință. Apoi scrii sus, în dreptul fiecărei coloane, PRO si CONTRA. După care începi să scrii motive, sau argumente, pentru o anume acțiune pe care o ai în minte și despre care nu ești decis dacă e bine să o faci sau nu. E un fel de balanță, iar la final vezi care dintre ”talgere” trage mai greu. Dacă la un moment dat intr-una dintre coloane s-au adunat atât de multe motive încât a trecut de jumatatea paginii, poate că e evident ce ai de făcut ; pentru cealaltă jumătate e greu de crezut că îți mai vin idei care să mai schimbe ceva… și eventual te oprești acolo și atunci.  De-aia am și zis că trebuie părți egale, ca să nu trișezi 🙂 . Mai trebuie totuși ținut cont și de importanța temeiurilor pe care le iei în calcul, dar asta depinde de la om la om, fiecare după optica sa personală și după greutatea pe care o dă faptelor. Și de asemenea trebuie analizat dacă pornirea ta din acel moment e una trecătoare, ”la cald”, cauzată de ceva neimportant, sau dimpotrivă, este profund analizată și ”rumegată” îndelung în timp.

Știu că nu am inventat eu metoda, dar am vrut să vă reamintesc, ea există și e foarte eficientă, chiar dacă nu pui acțiunea imediat în practică .  Este bună atunci când vrei să decizi dacă mai are rost să păstrezi un obiect, un animal de companie, o relație/ prietenie cu un biped sau un job.  Mai este utilă când dorești să cumperi sau să vinzi ceva, atunci când pleci în vacanță sau în orice altă împrejurare care nu-mi vine mie în minte acum.

La final vreau să subliniez unica dintre împrejurări când trebuie să fii foarte atent , și anume atunci când ești în dilemă legat de un loc de muncă – iar în cazul ăsta trebuie mai întâi să găsești un înlocuitor jobului la care renunți, altfel cred că nu e cazul să abandonezi, oricâte pricini ai fi adăugat în coloana CONTRA. Și decizia în cazul ăsta o iei alegand între două variante care co-există în același timp și ești în dilemă ce să păstrezi. În rest, renunțați fără regrete la balast, pentru toate celelalte funcționează zicala ”nimeni/ nimic nu e de neînlocuit”  …. deși la capitolul animale de companie am unele rețineri, aveți grijă 🙂 .

Image

Reclame

Un gând despre “eficiență

  1. Pingback: Punct. Și de la capăt. | prin preajma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s