caraghios sau dubios ? nu ca ar conta prea mult…


Stirea asta e socanta si amuzanta in acelasi timp, adica mai intai ramai perplex cand vezi cum a ales o tanti din zona Tulcei sa-si protejeze odrasla de fiu de acuzatia de furt, apoi te apuca rasul (eventual nervos) cand iti dai seama ca oricum nu mai e nimic de facut si ca de fapt asa ceva nu se putea intampla decat pe aceste meleaguri binecuvantate….

Apoi auzi ca e Kusturica in vizita pe la noi si te gandesti ca poate ii vine ideea sa se documenteze un pic legat de subiect si poate apoi decide sa faca un film , o tragi-comedie din care n-ar lipsi nimic: are si Dunare, are si tablouri ascunse in cimitir, plus ca gainarii care le furasera din Olanda pot fi si ei, impreuna cu doamna – incendiatoare, niste personaje pitoresti. Mai adauga coloana sonora caracteristica si atat de vivace a filmelor lui si gata treaba – iese un film pe cinste. Inspirat din fapte reale, nu oricum.

Dar poate ca ar trebui sa mai adauge totusi ceva: o scena „terifianta” cu momentul furtului, in care sa se sublinieze ca paza din muzeu a fost ca si inexistenta, ca tablourile foarte valoroase nu erau protejate de niciun sistem de alarma si au fost pur si simplu smulse de pe perete, fara ca nimeni sa vada ceva… Apoi, ca usa de la parterul salii de expozitie, din spate, prin care au intrat hotii fara tablouri si au iesit apoi cu ele sub brat, era nesupravegheata. Mai trebuie adaugata si o scena mai ampla, cu plimbarea hotilor prin Rotterdam, cu prada asupra lor si fara ca cineva sa-i intrebe de sanatate, apoi momentul iesirii din Olanda si cel al trecerii prin vama romana de la Nadlac, tot asa, fara ca cineva sa le verifice bagajul. Ar iesi, deci, un film pe cinste, pe care l-ar viziona europenii cu sufletul la gura, ca pana atunci le va fi trecut sfanta indignare pe care o manifesta zilele astea. Si cred ca la fel de amuzati ar fi si cei care, de fapt, sunt in posesia tablourilor originale, puse bine la pastrare undeva la loc sigur 😉 . Ca n-o fi atat de greu sa lasi sa fie furate niste falsuri, folosindu-te de cativa idioti din Romania, intr-un fel sau altul. Si cand, peste niste zeci de ani celebrele tablouri declarate distruse azi vor aparea undeva in lumea asta mare, povestea picanta de azi va fi demult uitata sau cel mult se va spune ca a fost o eroare judiciara la mijloc. Simplu, sau cum ?

Da, stiu, unii dintre noi suntem paranoici… sau doar ne adaptam usurel si din mers la minunata lume in care vietuim si pe care trebuie sa o intelegem cu toate ale ei… rele, ca bune din ce in ce mai rar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s