programa scolara incarcata :)


Mie Istoria mi se pare o stiinta un pic tricky si alunecoasa.

Daca te uiti in DEX vezi ca e definita in multe moduri, avand diverse intelesuri. Cea la care ma refer eu acum este “stiința care studiază dezvoltarea complexă a societății, a unui popor“ sau „scriere care cuprinde expunerea critică a unor fapte istorice“.

Da, dar cine e criticul care consemneaza faptele ? Vede el si interpreteaza corect situatiile, sau macar se straduieste sa fie impartial atunci cand e evident ca oamenii percep in mod diferit acelasi eveniment, in functie de propriile convingeri ?

In vremuri de demult cronicarii aveau datoria sa consemneze fapte traite de ei sau povestite de martori ai vremurilor respective. Si probabil sa le si arhiveze cumva, pe la curti de boieri sau domnitori, pentru posteritate.

Ceea ce stim noi azi din istoria indepartata a Romaniei (sau a lumii) este ceea ce oameni luminati, cunoscatori de carte multa, in vremuri cand scoala nu era accesibila tuturor, au lasat scris pe pergamente sau in letopisete. Sau, inaintea lor, scrijelit pe pereti de pesteri. Sau crestat pe piei de animale, cum a putut fiecare in epoca lui. Si presupunem ca ceea ce ne-a fost transmis peste secole e si adevarat, pentru ca inscrisurile cu pricina sunt confirmate din surse diferite si sunt eventual sustinute de alte dovezi, ca artefactele sau ruinele.

Care va fi insa modul in care se vor interpreta actiunile noastre de azi, acum cand oricine poate lasa in urma pareri proprii despre orice mic eveniment ? Inclusiv pe bloguri, dar nu numai ? 🙂

Nu pot sa spun la modul general si nici nu ma intereseaza neaparat toata planeta – eu as fi curioasa ce anume vor sti, peste numai o suta de ani, oamenii care vor trai atunci, despre ce se petrece azi cu noi, stramosi ai lor si vietuitori in zona ?

Avand in vedere ca datele se vor stoca pe diverse suporturi, care exista deja sau care se vor inventa, toata lumea va putea sa rascoleasca, fizic vorbind, prin biblioteci sau arhive diverse (cautand materiale palpabile) sau pe Internet – la nivelul la care se va prezenta el atunci – descoperind milioane de pagini virtuale, pline cu tot soiul de relatari consemnate de fiecare dupa impresia proprie.

Eu vad azi, dupa mai putin de 25 de ani (adica un sfert de secol doar) incercari de denaturare a unor fapte sau cel putin de trunchiere a adevarului. Pentru ca depinde cine povesteste, starea in care se gaseste el la acel moment si mai ales conteaza interesul urmarit de respectivul narator. Ca unii pot avea interese de moment si pot interpreta … defectuos faptele.

Astfel, ce era inainte de 1990 evident rau, azi isi gaseste loc la categoria “tolerabile”. Ticalosii de atunci sunt vazuti azi destul de des ca eroi sau cel putin ca oameni cu unele bune intentii, care nu au actionat corect numai pentru ca au fost dezinformati. E absurd, ca nu se pot scuza astfel legi sau masuri diverse indreptate impotriva demnitatii si vietii omului… dar exact asta se intampla azi, cand multi indivizi regreta comunismul, ca sa dau doar un exemplu.

Asa incat de ce n-ar fi fostii ticalosi, peste alti 25 de ani sau mai mult, ridicati deja la rang de sfinti ? Mai ales daca viitorul va fi calitativ inferior momentului 1990 si astfel s-ar face o paralela total nepotrivita si nefericita ?

Tot asa, fapte de acum 10 ani, condamnabile si condamnate atunci, nu mai intereseaza acum decat cel mult ca fapt divers sau, intr-un mod pervers, pentru a santaja pe cineva cu trecutul sau.  Adica tot pentru un interes, cum ar veni.

Oricum oamenii au tendinta de a idealiza trecutul nu neaparat pentru ca ar fi fost mai bun, ci pentru simplul fapt ca se regasesc pe ei acolo mult mai tineri, sanatosi si cu toti cei dragi pe langa ei. Iar daca in prezent nimic din toate astea, sau doar o parte din ele nu mai exista, e firesc sa fie nostalgici din motive personale si intime, dar sa extrapoleze de la nivel micro la nivel macro, adica la toata societatea. Fara rea intentie adica, ci doar subiectivi fiind.

Despre prezent ce sa mai spun, e limpede ca doi oameni privind si ascultand in clipa asta un eveniment, pot sa-l relateze peste numai o zi, complet diferit ? Fiecare prin prisma lui si fiind guvernat de propriile patimi ?

Asa incat tare as vrea sa-i vad pe cei din anul 2113 cum vor studia ei trecutul si vor descoperi scrieri care se vor contrazice, povestiri care se vor bate cap in cap si incercand sa desluseasca adevarul care, nu-i asa, e mereu undeva la mijloc.

In adolescenta eu citeam in cartea de istorie de clasa a Xa ca regii Romaniei fusesera eminamente ticalosi cu totii, facusera numai rau tarii si ce bine era ca acum traiam intr-o republica. Fireste ca stiam ca nu-i asa, acasa auzeam cu totul alta versiune a povestii, asa incat raspundeam ca la carte pentru nota din catalog chiar daca stiam ca e o minciuna. Sigur, atunci era vorba de dictatura unui prost, intr-o lume dirijata pe anumite considerente ; dar poate ca si acum, mult mai liberi fiind, tot ni se limiteaza dreptul la o informare obiectiva si automat la posibilitatea de a trage concluziile corecte. Indiferent despre ce ar fi vorba.

De aceea, parerea mea e ca istoria unei natiuni trebuie studiata doar de oameni cu adevarat interesati, ca un hobby. La ce le-ar folosi in afara de pasiune, nu stiu 🙂 . Iar ceilalti pot lejer sa ia act de ea doar in linii mari, pentru unele repere la care sa se raporteze, sau pentru a-si umple timpul atunci cand nu au altceva de facut.

Ca sa nu mai spun ca si daca o cunosti in amanunt si crezi ca iti poate influenta viata (ca natie) in bine, evitand erori din trecut, se pare ca in realitate nimeni nu invata nimic sau greseste intr-un mod foarte asemanator cu cel precedent… din nepasare sau din neatentie la lucruri evidente, care sar in ochi de la mare distanta.

Adica istoria se repeta atat de des incat ce sens are sa-ti mai bati capul cu studiul ei ? Mai bine inveti programare sau biologie, macar iti foloseste la ceva. 🙂

Image

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s