am eu solutie !


Ma uit la tv la ministrul transporturilor, pre numele lui Fenechiu. Si spune el ca a facut un experiment in aceasta mini-vacanta, reusind sa asigure respectarea duratei de 2 ore si 45 de minute, necesara parcurgerii de catre un inter-city a distantei Bucuresti-Constanta – adica ceva ce ar trebui sa fie un lucru banal, nicidecum un eveniment. Motivul pentru care trenurile din Romania au intarzieri de sute de minute este cel binecunoscut, acela al vitezei reduse care sa le permita mecanicilor sa observe la timp daca o parte din sina a fost furata (?!?) si sa poata sa opreasca locomotiva inainte de deraierea trenului. Suna halucinant, dar exact in tara asta traim si alta ca ea mai rar… Ei, si singura posibilitate gasita, cea utilizata acum, a fost ca linia de cale ferata sa fie pazita pe tot parcursul ei de catre jandarmi, 350 la numar. Ceea ce presupune niste costuri in plus, suportate de la bugetul de stat. Cum asta nu se poate aplica zilnic, in lungul si-n latul tarii, pe toate rutele CFR, a ramas ca ministrul sa astepte o aprobare de la Bruxelles, unde a explicat situatia, si de unde poate ca vor veni niste bani pentru instalarea unor camere de supraveghere pe liniile de cale ferata, astfel disparand cica hotii… Eu ma cam indoiesc. Poate ca prezenta jandarmilor, temporara si aia, a tinut hotii de fier (care nici macar nu e vechi, ci destul de nou) la distanta, sau poate ca daca ei ar ramane ceva mai mult timp insirati pe camp s-ar putea ca respectivii infractori inconstienti sa se supere si sa isi piarda rabdarea, intrand pana la urma in conflict cu paznicii. Dar sa cred ca niste amarate de camere de luat vederi ar putea sa-i sperie pe nemernicii care n-au minte sau constiinta nici cat o curca, mi-e greu. Cred mai degraba ca vor fura mai intai camerele, cu tot cu cabluri, antene sau ce vor mai avea ele atasat… apoi isi vad linistiti de vechea indeletnicire cu fierul din sine, ca au multe guri de hranit acasa si munca la camp, pe terenurile care acum stau parloaga, e mult mai grea si cu venituri insuficiente.

Daca m-ar intreba pe mine, eu i-as spune domnului ministru ca mi se pare mai eficient sa existe un regim special pentru acesti hoti speciali care practic, de ani de zile, pun in pericol viata a sute sau mii de oameni zilnic prin ceea ce fac ; astfel, ar fi numai bune niste instante ad-hoc, care sa judece in regim de urgenta hotii de sina din calea ferata si sa le aplice niste pedepse care inca nu sunt prevazute in vreo lege, dar care pot fi stabilite de acum incolo. Fireste, drepturile omului sunt sfinte si nu mai permit demult tarilor democrate sa aplice pedepse corporale, fizice, hotilor periculosi – desi daca ar deraia un tren ar exista multi morti si raniti grav, de ale caror drepturi de oameni nevinovati hotii nu se sinchisesc deloc. Dar noi nu suntem ca ei, suntem umani… asa ca dupa judecata rapida in respectivele instante speciale ar putea urma pedepse gen carat pietris pentru repararea liniilor ferate, sau spart cu tarnacopul roca dura necesara in acelasi scop… si in general munca adevarata tot la liniile CFR, dar care sa repare, nu sa distruga. Si apoi intorsi in penitenciar si hraniti cu apa si paine, ca sa simta ca traiesc. Nu mult timp – ca nu cumva sa dea vreunul coltu’ si sa vina Amnesty International sa-i caineze si pe noi sa ne porcaie – dar macar un timp, cat sa se lecuiasca de furaciuni de fier ne-vechi. Si poate asa isi vor gasi (ne)oamenii respectivi alte modalitati de supravietuire, ca pe vremea lui Ceausescu nu indraznea nimeni sa faca asemenea chestii, stiut fiind ca ii astepta glontul, ca pedeapsa. Ala nu glumea, iar unii au platit scump pentru hotiile care nici macar nu puneau in pericol viata altora, ci erau doar incadrate la subminarea economiei nationale. Cum ar veni, pana nu aplici pedepse foarte aspre si rapide, n-ai cum sa te astepti la rezultate. Asta ar fi solutia mea pentru domnul ministru, o sa caut sa-i trimit un e-mail la minister si sa constat apoi daca a considerat-o buna sau nu.

P.S. Am uitat sa spun ca de acelasi tratament special ar trebui sa beneficieze si cei de la centrele de colectare, care accepta sa primeasca fierul stiind bine de unde provine, dar neavand o apasare in sensul asta. Ca sa fim fair-play si sa nu-i invinovatim doar pe o parte din nemernici… ca ei s-ar potoli daca n-ar mai avea cui sa-l vanda, zic.

Si uite asa, incet-incet, tara asta ar intra in normal.

Anunțuri

2 gânduri despre “am eu solutie !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s